26.04.2024

Ce așteaptă leul moldovenesc vara aceasta?

Ce așteaptă leul moldovenesc vara aceasta? În 2016, mulți experți în domeniul finanțelor și economie au prezis prăbușirea leului moldovenesc. Experții prezis deprecierea rapidă a leului moldovenesc. La acea vreme, mulți experți au crezut că leul moldovenesc va fi depreciat de două ori față de euro, și va costa pînă la 45 de lei.

După cum se vede în practică, 2017 deja a ajuns, cu toate acestea, leul moldovenesc nu a pierdut teren. Dimpotrivă, leul moldovenesc un pic întărește poziția sa.

Viorel Gîrbu, un expert în domeniul economiei a spus că acest lucru nu s-a întâmplat din cauza mai multor motive, printre care, investiții din partea partenerilor externi, precum și politica de management al BNM.

Același expert a spus: “Țara se confruntă cu un sprijin foarte puternic din partea donatorilor externi. În primele patru luni ale acestui an, bugetul de stat a primit mai mult de 1,5 miliarde de lei. Venituri de valută e mai mare decât cererea de valută străină, în afară de acest lucru, Banca Națională are o politică monetară specifică - rata de bază rămâne la un nivel foarte ridicat, mai mare decât rata inflației.”

După cum se pare la prima vedere, aprecierea leului moldovenesc, încă nu înseamnă că economia moldovenească începe să întărească. Acest lucru este reciproc, că economia, dimpotrivă, scade rapid.

În final, Viorel Gîrbu, expert economic, a declarat: “Consolidarea monedei naționale nu este niciodată un rezultat pozitiv pentru economia. Chiar și cu atât mai mult pentru țări dezvoltate. Toate țările încearcă să slăbească monedele lor, în scopul de a stimula economia sa. Reducerea ratei a monedei naționale este foarte înaltă calitate și un instrument simplu pentru dezvoltarea economiei naționale."
21 iunie 2017, la 15:52

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”