27.04.2024

Reducerea fenomenului salariilor în plic în Republica Moldova

Reducerea fenomenului salariilor în plic în Republica Moldova Problema salariilor în plic fără achitarea impozitelor a constituit un subiect de discuţii în cadrul unei şedinţe de lucru, convocată în ajun de prim-ministrul Pavel Filip.

Cu referire la serviciul de presă al Guvernului, participanţii la şedinţă au discutat măsurile ce urmează a fi întreprinse de către stat pentru a diminua fenomenul salariilor în plic.

În urma unei analize detaliate a situaţiei actuale la acest capitol, s-a decis crearea unui grup de lucru, care va efectua o analiză a costurilor şi beneficiilor soluţiilor propuse şi, ulterior, va elabora un Plan de acţiuni prioritare pentru reducerea fenomenului salariilor în plic, inclusiv prin motivarea angajaţilor şi ai angajatorilor de a declara oficial veniturile.

Sindicaliştii au atras atenţia la această problemă de numeroase ori, cerând autorităţilor să întreprindă măsuri de urgenţă, deoarece în aceste condiţii bugetul este delapidat, iar muncitorii rămân fără asistenţă socială şi pensii decente.

De asemenea, la şedinţă a fost analizată o primă formă a conceptului de sprijin pentru tinerele familii care doresc să-și procure o locuință cu ajutorul unui credit. Potrivit acestuia, statul urmează să garanteze o parte din creditul ipotecar acordat în acest scop. Asemenea modele de asigurare cu spaţiu locativ a familiilor tinere sunt deja aplicate cu succes în mai multe ţări europene, inclusiv în ţara vecină România

Participanţii la şedinţă au decis să continue consultările cu reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei şi ai băncilor comerciale pentru a analiza sustenabilitatea acestui proiect şi a stabili cele mai bune criterii de identificare a beneficiarilor acestui program. Conceptul urmează să fie definitivat şi prezentat Guvernului spre aprobare.
16 decembrie 2016, la 17:13
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”