21.08.2019

BNM va pune în circulație o bancnotă modernizată cu valoarea nominală de 5 lei

BNM va pune în circulație o bancnotă modernizată cu valoarea nominală de 5 lei Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație pe teritoriul țării, începând cu 11 decembrie 2017, o bancnotă modernizată cu valoarea nominală de 5 lei, potrivit unei hotărâri a BNM, care va fi publicată mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Conform documentului, bancnota modernizată, cu valoarea nominală de 5 lei, va fi acceptată în toate tipurile de plăți fără restricții. Bancnota va fi eliberată în circulație treptat, pe măsura epuizării stocului de bancnote emise în perioada anilor 1994-2013.

Totodată, bancnotele de 5 lei, emise în perioada anilor 1994-2013, vor continua să fie mijloc legal de plată, pe teritoriul țării noastre, în paralel cu punerea în circulație a celei modernizate.

Potrivit hotărârii BNM, bancnotele emisiunilor precedente vor fi retrase din circulație, treptat, urmare a uzării și deteriorării acestora.

La fel, bancnota modernizată va avea noi elemente de siguranță.

Modernizarea bancnotelor prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale și este de obicei întreprinsă o dată la fiecare 5–7 ani. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare, contrafacere a monedei naționale, fiind determinată, de asemenea, de uzarea bancnotelor.
07 decembrie 2017, la 23:20

Alte știrile săptămânii

Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”
Astăzi BNM pune în circulație noi monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei Astăzi BNM pune în circulație noi monede metalice: de 1, 2, 5 și 10 lei
BNM va pune în circulație o bancnotă modernizată cu valoarea nominală de 5 lei BNM va pune în circulație o bancnotă modernizată cu valoarea nominală de 5 lei