27.04.2024

Banii noi vor fi introduse în Moldova

Banii noi vor fi introduse în Moldova Astăzi a devenit cunoscut faptul că Banca Națională a Moldovei, în fața de guvernatorul, Sergiu Cioclea, a luat inițiativa de a introduce în circulație monede metalice la valoarea nominală de 1 și 2 lei.

Această inovație este planificată pentru a înlocui bancnotă de 1 leu. Banca Națională a poziționat această schimbare ca o creștere a duratei de viață și îmbunătățirea siguranței unui leu de hârtie.

Sergiu Cioclea spune: „Vrem să facem upgrade în multe lucruri, printre care moneda națională. Avem un proiect privind introducerea monedelor de 1 și 2 lei, dar pentru moment această idee este în discuție.“.

Potrivit lui, guvernul nu a dat nici un răspuns la propunerea. Cu toate acestea, după cum spune șeful Băncii Naționale, el a fost convins că această decizie va fi aprobată.

De asemenea, Sergiu Cioclea a spus: „Am observat că bancnotele la valoarea nominală de 1 leu se folosesc foarte repede, au o durată de viată scurtă si nu îndeplinesc multe dintre criteriile de siguranță. Valoarea lor nominală este prea mică, în scopul de a emite bancnote cu un nivel mai ridicat de securitate. Una dintre recomandările Fondului Monetar Internațional pentru securitatea monedei naționale este de a introduce monede în valoare de 1 sau 2 lei".

Să ne amintim că în prezent în circulația monetară a țării sunt folosite următoarele monede: 5, 10, 25, 50 de bani.

Un fapt interesant că în trecut au fost folosite monede la valoarea nominală de 1 și 5 lei, dar producția lor s-a oprit din cauza apariției unui număr mare de falsuri.
16 iunie 2017, la 12:49

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”