20.04.2024

Antreprenorii, îndemnați să utilizeze mai intens semnătura electronică

Antreprenorii, îndemnați să utilizeze mai intens semnătura electronică Centrul de telecomunicaţii speciale din RM (CTS) recomandă antreprenorilor moldoveni să utilizeze mai intens semnătura electronică şi astfel să reducă utilizarea hârtiei la întreprindere. Implementarea serviciului se realizează în cadrul iniţiativei internaţionale Go Paperless (Fără hârtie), care, potrivit experienţei ţărilor dezvoltate, permite reducerea cheltuielilor operaţionale până la 30%.

Surse din cadrul CTS au relatat că dezvoltarea tehnologiilor informaţionale în ţară oferă noi oportunităţi pentru reducerea folosirii hârtiei nu doar pentru persoanele juridice, dar şi pentru persoanele fizice. Astfel, semnătura electronică facilitează accesul la toate serviciile electronice de stat precum e-factura, e-achizitii, e-raportare. Aceasta permite semnarea contractelor, a documentelor, a declaraţiilor fiscale şi a rapoartelor în format electronic, precum şi solicitarea la distanţă a documentelor necesare. Semnătura garantează autenticitatea documentului care apoi poate fi folosit în instanţa de judecată.

CTS menţionează că trecerea la semnătura electronică nu este una simplă, însă este necesară pentru businessul naţional. Acest lucru va spori eficienţa activităţii întreprinderii şi va reduce numărul greşelilor care deseori implică cheltuieli suplimentare.

Pentru a obţine semnătura electronică doritorii trebuie să se înregistreze pe site-ul servicii.cts.md, să completeze o cerere, să pregătească pachetul de documente şi să prezinte bonul de plată. Semnătură costă anual 350 lei, iar prelungirea pentru un an costă 200 lei.

La începutul anului 2017, în Moldova sunt înregistrate peste 70 mii de persoane fizice şi juridice care utilizează deja semnătura electronică.
10 ianuarie 2017, la 16:38
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”