26.04.2024

Legea care discriminează pensionarilor din Moldova este depusă la discuție

 Legea care discriminează pensionarilor din Moldova este depusă la discuție Deputați ai Parlamentului Republicii Moldova consideră inadecvată legea privind pensiilor în 2016, cerând insistent anularea deciziei.

Unul dintre deputați, Vladimir Odnostalko a menționat că modificările la legea privind pensiilor efectuate în grabă, fără o atenție adecvată.

Așa cum am menționat mai devreme, 1 aprilie - este data de indexare, despre care guvernul a spus mai devreme. În consecință, pensiile ar trebui să fie indexate la valoarea medie a nivelului inflației, care este egală cu 6,4%. La acel moment, ca și creșterea prețurilor la produsele alimentare și tarifele serviciilor au crescut în mod substanțial. Este demn de remarcat faptul că majoritatea pensionarilor din Republica Moldova primesc mai puțin de 1 mie de lei.

Deputații spun că guvernul nu se gândește la pensionari și trăiește în principiu: dacă în Republica numărul de pensionari va fi mai puțin atât mai puțin va fi plata prestațiilor.

În Republica Moldova, circa 90% din pensionari primesc plăți mai mici decât minimul de existență.

Unul dintre deputați, Vasili Sorochan, a remarcat că următoarele condiții vor fi prezentate: creșterea dimensiunii plăților trebuie să fie în regiunea de 20%. De asemenea, este necesar de schimbat vârsta de pensionare, care este egală cu 57 ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați.

Este necesară recalcularea pensiilor persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare în 1999. Recalcularea pensiilor pentru pensionarii care lucrează în acest moment și au atins vârsta de pensionare la 90 începând din 2017.
15 martie 2017, la 17:02

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”