29.03.2024

Cu ce ​​se confruntă șoferii la intrarea în Moldova cu mașina?

 Cu ce ​​se confruntă șoferii la intrarea în Moldova cu mașina? Controlul vinietei pentru automobilele cu numere de înmatriculare străine nu va mai fi efectuat la intrarea pe teritoriul Moldovei. Despre aceasta s-a discutat la şedinţa de miercuri a Guvernului.

Acum două săptămâni, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat să fie identifice soluţii pentru ca procedura de plată a vinietelor să nu reprezinte o barieră de trecere a frontierei.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a spus că a fost deja elaborat sistemul de procurare a vinietei online, pentru ca fiecare doritor să o poate procura de la distanţă, fără a fi nevoiţi să stea în cozi la intrarea în ţară. Sistemul va fi funcţional începând cu 20 februarie. El a mai spus că vinieta va putea fi achitată şi la toate ghişeele "Moldova Agroindbank", care are oficii în punctele de trecere a frontierei şi pe întreg teritoriul ţării.

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a menţionat că acest lucru nu va soluţiona problema, deoarece va duce din nou la formarea cozilor.

"Noi la vămi nu avem o linie aparte pentru automobilele cu numere străine. Aceasta înseamnă că achitarea vinietei la punctele vamale va duce la formarea cozilor", a menţionat Vrabie.

Directorul interimar al Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară, Iurie Filip, a propus ca dreptul de a vinde vinietele să fie acordat companiilor de asigurări.

"Aceste companii au puncte de vânzare în apropiere de punctele de trecere a frontierei. Totodată, sistemul ar putea fi computerizat după exemplul sistemului de asigurare de răspundere civilă auto. În acest caz, la baza de date va avea acces şi Poliţia de Patrulare, care imediat vede cine are şi cine nu are asigurare, vinietă şi alte documente", a menţionat Filip.

Premierul a fost de acord cu propunerile.

"Am identificat câteva variante, care toate pot funcţiona. Este important să nu se formeze cozi şi să fie pierdut timpul la vămi. Pentru aceasta trebuie create posibilităţi pentru achitarea vinietei, iar controlul acesteia să fie efectuat la ieşirea din ţară", a spus şeful Cabinetului de miniştri.
09 februarie 2017, la 17:03
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”