24.04.2024

Ce se întâmplă cu leul moldovenesc?

 Ce se întâmplă cu leul moldovenesc? Leul moldovenesc se apreciază uşor în contextul scăderii cererii la valută din partea persoanelor juridice, care au redus vizibil volumul de cumpărare a dolarului american şi a monedei unice europene.

Dealerii valutari susţin că scăderea cererii la valuta non numerar pe piaţă este cauzată de două momente: sărbătorirea Anului Nou chinezesc şi „piaţa lâncedă” unde începând cu 2017 nu se atestă activitatea participanţilor.

„Această situaţie este cauzată şi de factorul sezonier, care, de obicei la începutul anului, nu prezintă o intensificare. Din cauza sărbătorilor de iarnă din China, timp de două săptămâni nu trebuie să aşteptăm o creştere a cererii la valuta non numerar, deoarece în această perioadă importatorii nu se manifestă activ”, a spus unul din interlocutorii agenţiei.

De la începutul anului, dealerii Băncii Naţionale nu s-au manifestat pe piaţă şi din acest motiv experţii nu pot spune ce tactică de acţiuni va avea BNM în anul curent.

„Cursul monedei naţionale este stabil şi de acea autoritatea de reglementare nu are necesitatea de a se implica în situaţia de pe piaţă. Iar fără acţiunile concrete ale dealerilor BNM pe piaţa valutară, „politica valutară” a băncii nu a fost identificată”, spun participanţii pieţei.

Ei amintesc de comportamentul băncii pe piaţă în anul 2016, când dealerii săi „au frânat” cursul leului cu cumpărarea de valută imediat ce cursul s-a stabilit la nivelul 19,70 MDL:$1. Iar la nivelul 20,10 MDL:$1 ei au început să vândă rezervele, saturând piaţa cu valută.

„În 2017, cursul leului încă nu a avut mari fluctuaţii încât BNM să stabilească limitele de confort al cursului pentru moneda naţională”, a spus un dealer.

Joi, 26 ianuarie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi moneda unică europeană: 20,1118 MDL:$1 şi, respectiv, 21,6242 MDL:1 euro.
26 ianuarie 2017, la 17:08
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”