17.05.2024

"Gazprom" să dea în judecată "Moldovagaz"

Corporație transnațională rusă "Gazprom" a intentat un proces verbal împotriva "Moldovagaz", în care există o problemă de recuperare a datoriei, impusă în 2014, care se ridică la mai mult de 768 de milioane de dolari.

Să ne amintim că "Moldovagaz" deține 50% din acțiuni.

Cu puțin timp înainte, Curtea rusă de Arbitraj a primit un proces intentat împotriva "Moldovagaz", care se referă la datoria pentru gazul stabilit în valoare de 830 milioane de dolari.

In timpul unei vizite oficiale la Chișinău, vicepreședinte al conducerii "Gazprom", Valeri Golubev a declarat că revizuirea condițiilor serviciului datoriei Moldovei pentru gazul rusesc are loc numai în păstrarea plății integrale a cheltuielilor curente.

Precizare VALUTAR.MD: În 2016, Moldova a plătit pentru gazul rusesc până la 108%, după ce a făcut o achiziție de mai mult de 1 miliard de metri cubi, care depășește valoarea din anul 2015 de 3% mai mult.

Societate pe acțiuni "Moldovagaz" a fost infiintata in anul 1999 cu capital social de 1,333 mlrd. de lei. După cum sa menționat deja, jumătate din acțiuni este deținut de "Gazprom".

Datoria Moldovei pentru gazul rusesc la începutul anului 2017 s-a ridicat la aproximativ 6,5 miliarde de dolari, iar aproximativ 5,8 miliarde de dolari - i se datorează Transnistriei, care ultimii 8 ani nu plătesc pentru gaz. Acești bani republica nerecunoscuta pastreaza in bugetul propriu.
13 martie 2017, la 17:11

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”