02.05.2024

Guvernul promite transparența lunară a cheltuielilor bugetare

Guvernul promite transparența lunară a cheltuielilor bugetare Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 1 decembrie curent 18 chestiuni, inclusiv referitoare la remanieri de cadre.

Cancelaria de Stat va propune Planul de acțiuni pentru o guvernare deschisă pentru anii 2016-2018, care prevede inclusiv sporirea transparenței bugetare lunare a cheltuielilor organelor publice centrale și în domeniul achizițiilor publice. Nu se dezvăluie costul implementării măsurilor preconizate, ci doar se prevede că cheltuielile vor fi acoperite din contul alocațiilor bugetare.

Cancelaria de Stat va mai propune și Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind reforma administrației publice. Planul prevede inclusiv optimizarea numărului și funcțiilor ministerelor și organelor subordonate. Pentru implementarea măsurilor se presupun cheltuieli de cca 313 mil. lei.

Centrul Național Anticorupție va prezenta proiectul de desemnare a CNA în calitate de punct principal de contact pentru Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), care va fi responsabil de cooperarea și schimbul de informații cu OLAF privind cazurile presupuse sau reale de obținere frauduloasă, utilizare neconformă, delapidare a mijloacelor din asistența externă oferită de UE, corupție și alte iregularități care pot amenda interesele financiare ale UE.

Ministerul Justiției va propune unele modificări la Legea sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Modificările se referă la majorarea salariilor pentru avocații poporului – de la 9180 de lei la 11.880 de lei și adjuncților acestora – de la 8640 de lei la 11.340 de lei.

Astfel, avocatul poporului are un salariu mult mai mare decît cel al prim-ministrului, care e de 8800 de lei, urmînd ca ulterior să mai crească. Deci responsabilitatea celor două funcții este invers proporțională cu mărimea salariului.

Biroul Național de Statistică (BNS) va prezenta o nouă lege cu privire la statistica oficială. Potrivit instituției, acest proiect de lege transpune cerințele Regulamentului CE 223/2009 privind statistica europeană. În linii mari nu există nicio diferență semnificativă între proiectul propus de lege și legea existentă. Doar unele – Consiliul de statistică de pe lîngă Guvern se va numi Consiliul Național de Statistică, păstrînd aceeași componență. Conform prevederilor, aplicarea noii legi nu va necesita cheltuieli financiare suplimentare.

Tot BNS va prezenta Strategia și Planul de dezvoltare a sistemului statistic național pentru anii 2016-2020. Se presupune că cheltuielile de implementare a măsurilor preconizate estimate la etapa actuală constituie cca 60 mil. lei.

Ministerul Finanțelor va propune rectificări în bugetul pentru anul curent. Venitul și cheltuielile se vor majora respectiv cu 328 mil. lei. Venitul – de la 29,313 mld. lei la 29,641 mld. lei. Iar cheltuielile – de la 33.496 mld. lei la 33.824 mld. lei. Inclusiv se vor majora alocațiile pentru bugetul asigurărilor sociale cu 224 mil. lei și transferurile pentru administrațiile locale cu 103 mil. lei. Pentru Ministerul Educației se vor majora cu 3,8 mil. lei și se vor micșora pentru Ministerul Apărării – cu 1,2 mil. lei.

De menționat că, inițial, la adoptarea bugetului pentru anul curent au fost prevăzute venituri de 31,379 mld. lei și cheltuieli de 35,562 mld. lei.

Ministerul Muncii va propune transferul unor zile de odihnă. Astfel zilele de 8 mai, 2 iunie și 1 septembrie se declară zile de odihnă, iar zilele 13 mai, 10 iunie și 9 septembrie, respectiv, zile lucrătoare.
01 decembrie 2016, la 10:33
Sursa: NOI.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”