20.05.2024

În septembrie, volumul remitenţelor în Moldova a înregistrat cea mai înaltă valoare de la începutul anului

În septembrie, volumul remitenţelor în Moldova a înregistrat cea mai înaltă valoare de la începutul anului În septembrie, volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în Moldova prin intermediul băncilor în folosul persoanelor fizice a constituit $99,67 mil., înregistrând cea mai înaltă valoare de la începutul anului. Cea mai mare parte a banilor au fost transferaţi prin intermediul sistemelor de transfer internaţional de bani – $84,7 mil.

Cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei, în structura valutară domină transferurile în dolari americani, a căror pondere la sfârşitul lunii septembrie a constituit 52,1% (-0,7 p.p. comparativ cu luna august). Monedei euro i-au revenit 36,1% din transferuri (+2,4 p.p.), iar rublei ruseşti – 11,8% (-1,7 p.p.).

Volumul transferurilor băneşti pentru primele nouă luni ale anului curent a ajuns la $796,89 mil.

Potrivit datelor BNM, transferurile de mijloace băneşti din străinătate în folosul persoanelor fizice sunt formate nu doar din transferurile muncitorilor, dar şi din transferuri unilaterale ca pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, donaţii şi altele.

Maximul istoric a fost înregistrat în anul 2008, când cetăţenii RM au transferat în ţară $1,66 mlrd. În 2015 acest indice echivala cu $1,129 mlrd., fiind cu $483,6 mil. (30%) mai mic decât în 2014.

Transferurile nete conțin datele pe sistemele de remitere de bani în bază de clearing dintre sistem şi banca licenţiată (soldul dintre intrări şi ieşiri). Datele sunt comparabile cu cele publicate anterior (anii 2007-2013).
01 noiembrie 2016, la 13:19
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”