21.05.2024

FMI a aprobat noul program de cooperare cu Moldova, ce prevede o finanţare de $178,7 mil.

FMI a aprobat noul program de cooperare cu Moldova, ce prevede o finanţare de $178,7 mil. Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat luni noul program de trei ani de cooperare cu Republica Moldova.

Cu referire la un comunicat al FMI, Moldova va beneficia de $178,7 mil. în cadrul mecanismului de finanțare extinsă (FEP) și mecanismului extins de creditare (ECF), pentru a sprijini programul de reformă economică și financiară a țării.

Prima tranşă de $36 mil. va fi pusă la dispoziția autorităților Moldovei imediat după aprobarea acestui accord. Suma rămasă va fi debursată pe parcursul implementării programului, în cinci tranșe, la fiecare din evaluările semianuale ale programului.

Potrivit directorului general adjunct și președintele în exercițiu al FMI, Mitsuhiro Furusawa, autoritățile Moldovei au elaborat „un program comprehensiv pentru a consolida economia și a soluţiona problemele cheie”.

„Programul are drept scop consolidarea stabilizării economice și avansarea unei agende ample de reforme structurale, în special în sectorul financiar. Angajamentul ferm pentru politici solide și pentru o îmbunătățire semnificativă în guvernanța economică va fi crucial pentru sporirea perspectivelor de creștere pe termen lung”, consideră el.

Mitsuhiro Furusawa a menţionat progresul înregistrat de Moldova în sporirea rezistenței sectorului bancar și înlăturarea neajunsurilor care au făcut posibilă criza bancară din anul 2014.

„După ce recent au fost consolidate cadrul juridic și cel regulatoriu, eforturile ulterioare urmează să se axeze acum pe punerea în aplicare într-o manieră eficace și pe acțiuni de implementare în timp util, pentru a pune capăt tolerării de către organele de supraveghere a încălcărilor comise de acționari sau de manageri. Un sistem judecătoresc și o bancă centrală eficiente și independente vor fi cruciale pentru a susține aceste eforturi”, a subliniat el.

Noul program cu FMI urmează să devină un catalizator pentru deblocarea finanţării externe din partea donatorilor externi şi pentru susţinerea dezvoltării economice.

Programul se va baza pe doi piloni: pe politicile de asigurare a stabilităţii macroeconomice şi financiare şi pe reformele structurale pentru creşterea economică, care vor fi direcţionate spre îmbunătăţirea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor şi sporirea potenţialului de creştere economică a Moldovei.

Obiectivul noului mecanism de finanţare a Moldovei EFF/ECF este de a soluționa problemele urgente ce țin de calitatea guvernanței și stabilitatea sectorului bancar. Măsurile iniţiate vor susţine eforturile autorităţilor în lupta cu corupţia, în asigurarea unei politici durabile în sectorul energetic, în programul reformelor bugetar-fiscale, în special referitor la majorarea veniturilor, creşterea eficienţei cheltuielilor şi reducerea riscurilor bugetar-fiscale.

Programul precedent de trei ani de cooperare a FMI cu Moldova a fost lansat pe 29 ianuarie 2010 şi s-a încheiat în aprilie 2013. Acesta a prevăzut susţinere financiară în sumă de $570 mil., dintre care Moldova a obţinut circa $490 mil. Ultima tranşă nu a fost alocată din cauza că autorităţile Moldovei nu au îndeplinit un şir de recomandări ale Fondului.
08 noiembrie 2016, la 14:00
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”