26.04.2024

Ministerul finanţelor a obţinut în buget 170 mil. lei ($8 mil.) din plasarea VMS

Ministerul finanţelor a obţinut în buget 170 mil. lei ($8 mil.) din plasarea VMS Pe piaţa valorilor mobiliare de stat (VMS) cererea domină oferta, iar acest lucru îi permite Ministerului Finanţelor să reducă rentabilitatea hârtiilor de valoare.

La licitaţia de marţi, 10 ianuarie, emitentul VMS – Ministerul Finanţelor – a plasat hârtii de valoare în sumă de 170 mil. lei ($8 mil.), oferta fiind, de asemenea, 170 mil. lei. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 5,53-5,67%, comparativ cu rentabilitatea de 5,53-5,54% la licitaţia precedentă.

Suma obţinută de emitent la buget este cu 1 mil. lei mai mică decât volumul hârtiilor plasate la licitaţia de acum o săptămână. Rezultatele licitaţiei au demonstrat o mică creştere a cererii din partea băncilor la valorile mobiliare de stat. Astfel, la oferta de 170 mil. lei, cererea din partea băncilor a constituit 324,6 mil. lei, fiind cu 45,8 mil. lei mai mult decât la licitaţia precedentă.

Experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că această mică creştere a cererii ţine de faptul că la început de an băncile se confruntă şi mai mult cu problema plasării resurselor şi decid să le direcţioneze spre procurarea hârtiilor de valoare de stat, cu riscuri minime.

Experţii prognozează că în condiţiile reducerii în continuare a volumului de creditare a sectorului real al economiei, băncile îşi vor direcţiona resursele spre procurarea VMS, în pofida rentabilităţii lor tot mai scăzute.

„Este prea puţin probabil ca această situaţie să se menţină timp îndelungat. Rentabilitatea VMS a scăzut până la aproape 5%, ceea ce este aproape de nivelul inflaţiei. Indicele acesteia nu va depăşi 5% după rezultatele anului 2016. Chiar şi ţinând cont de un astfel de fenomen în finanţele mondiale cum este rata negativă a dobânzii, e greu să credem că băncile vor cumpăra VMS cu o rentabilitate mai mică decât indicele preţurilor de consum”, a spus interlocutorul agenţiei.

El a amintit că rata inflaţiei anuale din noiembrie 2016 până în noiembrie 2015 a constituit 2,6%.

Participanţii profesionişti ai pieţei menţionează că finanţarea sectorului real al economiei în anul 20156 a fost mai puţin atractivă decât plasarea resurselor în VMS.

„Hârtiile statului ofereau băncilor avantajul de a fi rentabile, lichide şi, la fel de important, acestea nu necesitau să ţină cont de riscuri. Dar odată cu reducerea rentabilităţii acestor valori şi diversificarea surselor de finanţare a statului după semnarea acordului cu FMI, atractivitatea VMS se reduce. Ulterior băncile vor vedea efectele pozitive în acest sens prin finanţarea sectorului real al economiei”, consideră ei.

La începutul anului 2016, rentabilitatea VMS constituia 25-27% şi în decurs de 10 luni aceasta a fost micşorată de patru ori.
11 ianuarie 2017, la 16:10
Sursa: INFOTAG.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”