30.04.2024

Experți: Calitatea creșterii economice în Moldova se va înrăutăți

Experți: Calitatea creșterii economice în Moldova se va înrăutăți Experții de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup consideră că, deși anul economic 2016 a fost mai favorabil comparativ cu 2015, iar prognoza pentru 2016-2017 estimează o creștere a economiei de aproximativ 3-4%, competitivitatea și durabilitatea acestei creșteri rămîn principalele provocări ale anului viitor.

În cea de-a XV-a ediție a revistei MEGA, cu genericul „Recuperarea economică pentru 2016 – 2017: tendință durabilă sau vîrf de aisberg?”, lansată de experții Centrului se menționează că după recesiunea din 2015 (-0,5%), produsul intern brut înregistrează o recuperare marginală în 2016, estimată la circa 3%, datorită creșterii înregistrate în sectorul terțiar, dar și cel agricol.

Pe de altă parte, motivele creșterii înregistrate în cele două sectoare au repercusiuni asupra durabilității și competitivității acesteia, în condițiile în care sectorul terțiar și-a revenit datorită creșterii modeste a consumului, iar agricultura a înregistrat o creștere compensatorie, după seceta din anul 2015.

În ceea ce privește sectorul industrial, experții prognozează o anumită revigorare a sectorului, care va duce la o dinamizare marginală a exporturilor, precum și la o creștere modestă a activității investiționale pe fondul efectelor relaxării politicii monetare, dar și stabilizării politice (efectul postelectoral).

Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup, coautor al publicației, a afirmat că principala provocare imediată ține de riscul inducerii în eroare a decidenților de politici economice de către tendințele economice, care la suprafață arată relativ bine, însă conțin multe subtilități îngrijorătoare. Astfel, în pofida creșterii economice pozitive anticipate pentru 2017, autoritățile nu trebuie să înăsprească povara fiscală, în același timp, trebuie să relaxeze mai activ politica monetară și sa fie foarte prudenți în promovarea austerității bugetare.

Experții recomandă autorităților să urgenteze (iar pe alocuri să deblocheze) reforma justiției și să implementeze o reformă efectivă a administrației publice. Dezvoltarea unui serviciu public transparent, profesionist și centrat pe interesele populației și ale mediului de business, susținut de un sistem al justiției incoruptibil, în opinia specialiștilor, sînt principalii factori care vor impulsiona activitatea investițională în Republica Moldova, cu efectele necesare asupra productivității muncii, competitivității țării și durabilității modelului de creștere economică.
09 decembrie 2016, la 17:36
Sursa: NOI.MD

Alte știrile săptămânii

MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni MAIB: Plata ratelor la credite, inclusiv dobânzi, amânată pentru 3 luni
A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia A fost lansat un nou serviciu de cursurile de schimb în Rusia
Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă” Încă o bancă a aderat la Programul de stat ”Prima Casă”